Aan de Steigerwijk 48 in Dalerpeel werd op zondag 3 september jl. het Aissatoe Museum voor Volkenkunde en sjamanisme geopend.

Dit belevingsmuseum is vernoemd naar Aaltje de Zwaan: ‘Aissatoe’ en heeft een binnen- en buitengedeelte. Tevens behoort het bijzondere en kleurrijke woonhuis van Aissatoe tot het museum.

Er is een echte muziektempel waar bezoekers kunnen drummen op een van vele wereldse drums. Aissatoe was vanaf 2009 praktiserend sjamaan en heeft over de hele wereld gereisd. Ze overleed op 29 juni 2022, oftewel ze ging naar haar volgende fase.

Daarna is besloten van haar huis en landgoed een museum voor volkenkunde en sjamanisme te maken zodat al haar kunstwerken en kunstschatten die ze van over de wereld meenam niet verloren gaan.

Het grootste gedeelte is afkomstig van de oerstammen uit Afrika afgewisseld met haar zelfgemaakte kunst: veelal prachtige beeldhouwwerken.

Het museum is geopend van 1 april tot 1 november op woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur en in de periode van 1 november tot 1 april alleen op zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

(18DorpenKrant / Gerry Grave)