Een bijzondere dag voor Bert Kleine uit Dalerpeel. Met een smoes werd hij naar de kantine van de ijsvereniging gelokt, waar voor hem geheel onverwachts Burgemeester Bert Bouwmeester en een hele groep dorpelingen verscheen.

Uit handen van de burgervader van Coevorden ontving Kleine een Koninklijke onderscheiding. Bouwmeester voegde hierbij de prachtige woorden: “Dat het zijne Majesteit heeft behaagd om jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau”. Vervolgens liet hij het lintje opspelden door Ina, de partner van Kleine. Dit alles gebeurde in een prachtige, zonnige ambiance, het natuurgebied rondom de ijsbaan van Dalerpeel.

Personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt…

De Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. In de volksmond is het wellicht meer bekend als “Het Lintje”. Voor een onderscheiding in deze orde komen personen in aanmerking die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Dat geldt zeer zeker voor Bert Kleine.

Een hele lijst…

Nadat Plaatselijk Belang Dalerpeel begin 2000 opgeheven dreigde te worden door gebrek aan bestuursleden, pakte Bert Kleine de handschoen op PBD nieuw leven in te blazen. Nieuw bestuur werd gevormd en de banden met de gemeente Coevorden werden aangehaald en versterkt.

Vele projecten werden gerealiseerd onder zijn auspiciën, zoals onder andere De Beleeftuin, de oprichting van het Dorpsteam, de realisering van het evenemententerrein, een vrijwilligersgroep onderhoud Dalerpeel en de vrijwilligersgroep onderhoud natuurgebied Dalerpeel. Bert was tevens initiator van de tentoonstelling “Dalerpeel 1920-1950, eem terugge kiek’n”.

Daarnaast was hij één van de initiatiefnemers voor het huidige MFA, maakte hij zich sterk voor het onlangs gerealiseerde Glasvezel Zuidenveld en is hij al jaren bestuurslid van IJsvereniging Nooitgedacht.
Zijn vrijwilligerswerk beperkte zich echter niet alleen tot Dalerpeel. Ook is hij lange tijd actief lid van de PvdA in Coevorden geweest. Zijn politieke ambities waren jarenlang hoorbaar binnen de Gemeente. Een hele lijst, waar ongetwijfeld nog enkele items zullen ontbreken.

Leefbaarheid vergroot…

Door zijn enthousiasme en positieve instelling werden veel medebewoners geïnspireerd. Kortom, een actief persoon, die door mensen samen te brengen en enthousiast te maken, de leefbaarheid in Dalerpeel de afgelopen jaren heeft versterkt. Een man van weinig woorden, maar van vele daden.

Het liefst blijft Kleine op de achtergrond, maar vandaag 26 april 2021 is hij even naar de voorgrond gebracht. In het bijzijn van zijn partner Ina, zijn moeder en de vele vrijwilligers die de afgelopen jaren hebben samengewerkt met Bert, ontving hij het Koninklijke lintje.

Met een kort dankwoord was het slotakkoord voor de Ridder zelf:

“Ik wil iedereen bedanken voor dit. Het is een geweldige eer natuurlijk, maar ik wil de mensen die hier altijd klaar staan, die wil ik graag bedanken. Daar wil ik dit graag aan opdragen. Die verdienen dat echt”, aldus Bert Kleine.

Medemenselijk en passende woorden voor een man van zijn kaliber. Maar de Burgemeester was daar heel duidelijk over en voegde hier aan toe: “Mensen om je heen, die heb je nodig. Maar mensen om jou heen hebben jou ook nodig. Jij hebt hem verdiend, dus draag het met eer en trots!”

Bert, bedankt voor je inzet voor ons dorp en gefeliciteerd namens Dalerpeel!