De 4 mei herdenking in Dalerpeel mag volgens de werkgroep “Dalerpeel in Oorlogsjaren” geslaagd genoemd worden. Op het moment dat iedereen rond 19:30 uur zich had verzameld rondom het monument aan de Oranjestraat, brak ook nog eens spontaan de zon door.

Met veel inwoners van Dalerpeel en Nieuwe Krim en een aantal genodigden kon men spreken van een geweldige opkomst. Voor de organisatie was dit de eerste officiële herdenkings bijeenkomst, dus een beetje spanning was toch wel aanwezig. Met een memorabel programma waren de aanwezigen na afloop onder de indruk van deze avond. De herdenking werd geleid door Johan Kroesen. Hij is een van de drie leden van de werkgroep. Samen met Klaas Veldhuis en Hans Wering was het programma samengesteld en de voorbereidingen getroffen.

De herdenking begon met het voorlezen van een brief uit 1945 door oud Dalerpeeler Bernard Scholten. In april 1945 viel er een brief op de deurmat aan de Dorpsstraat 60 in Dalerpeel. Hierin werd verteld dat familielid Johan Langkamp was gefusilleerd door de Duitsers.

Het vervolg was voor de familie Khaleefa uit Syrië, woonachtig in Dalerpeel. Zoon Isaa (10 jaar) vertelde het verhaal over vluchten voor de oorlog, opgesteld door zijn vader. Hij deed dit met enorm veel kracht en de mensen waren dan ook diep onder de indruk.

Daarna was het de beurt aan Marjan Nijenbanning. Zij was als afgevaardigde van de gemeente Coevorden aanwezig om een prachtige tekst ten gehore te brengen.

Onder de indruk was men ook van de kinderen van de Willem Alexanderschool Dalerpeel. Dion Strijker & Janice Hilbink lazen ieder een prachtig gedicht. Voorgelezen met lef en overtuiging.

Het gebeuren eindigde met het spelen van de taptoe door Jeanette Hilbink, één van de leden van De Breibergers uit Dalerpeel. Waar Marjan Nijenbanning al de hoop uitsprak dat tijdens de twee minuten stilte enkel de vogels te horen waren, datgeen gebeurde. Een krachtige twee minuten stilte werd afgesloten met het Wilhelmus.

Na het leggen van de kransen en de vele bloemen, werd de herdenking afgesloten in het Dorpshuis waar men nog even kon napraten over de geslaagde en bijzondere eerste herdenking in Dalerpeel.

Op verzoek van de werkgroep heeft Joke Amsink een prachtige serie foto`s gemaakt, waarvoor dank. Hier onder een kleine selectie van die foto’s. Op de facebookpagina van Dalerpeel staat het volledige album.