De doelstelling van het project is simpel. Wanneer je iets ziet wat je kunt gebruiken, mag je het eruit te halen. Je mag pakken wat je nodig hebt en je mag geven wat je kunt missen. Het principe bestaat al langer. Bedoeld om anderen te helpen én om voedselverspilling tegen te gaan.

Wat is een buurtkastje?

Een buurtkastje is een kastje met hoofdzakelijk (houdbare) voedselwaren. Maar ook verzorgingsproducten.

Ook in Dalerpeel is sinds kort een dergelijk buurtkastje te vinden. Aan de Dorpsstraat, ter hoogte van nummer 16, is onlangs een dergelijk project gestart.

Enkele initiatiefnemers hebben, met ondersteuning van Maatschappelijk Welzijn Coevorden, het idee daadwerkelijk omgezet in daden.

Het kastje is gratis aangeboden door een sponsor, het heeft geen slot, is 24 uur per dag bereikbaar en is makkelijk bereikbaar.

De vulling wordt door vrijwilligers gedaan. Zo wordt gecheckt op houdbaarheids datum en zal men toezien op het soort en aantal artikelen.

Zoals vermeld staat het iedereen vrij om artikelen toe te voegen. Let hierbij wel op de volgende punten.

Geen alcoholische dranken of medicijnen. Vanzelfsprekend kunnen ook kinderen bij het kastje. Plaats ook alleen artikelen die nog in gesloten verpakkingen zitten en het liefst langer houdbaar.

Hoe het project verder verloopt, is natuurlijk afwachten. Dergelijke initiatieven elders in de Gemeente hebben bewezen dat het een dankbaar en buurtvriendelijke opzet is.

Ook hier laat Dalerpeel zien waar een klein dorpje groot in kan zijn. De uitspraak “Voor het dorp, door het dorp” bewijst opnieuw zijn gelijk.

Al gaat deze slogan de dorpsgrenzen te buiten. Tenslotte is het kastje bedoeld voor iedereen.