Er is er een jarig!

jan 14, 2021

Maartje Wachtmeester, geboren in Scheveningen op 14 januari 1922.

Koningin der Nederlanden was Koningin Wilhelmina in 1922. Het jaar waarin ook de Schotse romanschrijver Alistair Stuart MacLean werd geboren, Alexander Graham Bell overleed en de British Broadcasting Corporation (BBC) wordt opgericht. U weet wel, die Engelse radiozender.

Het lijkt wel een eeuw geleden. Het is echter nog maar 99 jaar geleden…

Maartje werd in 1957 inwoner van Dalerpeel. In die tijd woonde ze aan de Steigerwijk, nadat ze getrouwd was met Johannes (Jans) Wachtmeester. Twee alleenstaande ouders die een samengesteld gezin vormden met een jongen Joop en een meisje Marijke.

Prinses Wilhelminastraat…

In 1963 verhuisde het inmiddels uitgebreide gezin, het huwelijk bracht twee jongens (Wout en John) en een meisje (Anita) voort, naar de nieuwbouw in de Wilhelminastraat. Wilhelminastraat 10 om precies te zijn. Het adres waar ze nu nog steeds met plezier woont.
In 1988 overleed Jans en woonde ze alleen in de Wilhelminastraat. Het gemis was er zeer zeker, maar eenzaam was ze niet. Er kwamen veel kleinkinderen, achterkleinkinderen en zelfs achter-, achter-, achterkleinkinderen!

Maartje, of tante Maartje zoals ze ook vaak genoemd werd, nam ook deel aan het sociale leven in het Dalerpeel. Zo is ze tot aan de opheffing presidente geweest van de vrouwenvereniging “Wees een zegen”. Ook heeft ze in de vrouwenraad van Dalen gezeten en is ze voorzitster van de ouderengymnastiek geweest.

Sportiviteit bekroond met een Kampioenschap…

Maartje Wachtmeester met het kampioensteam van Drenthe in 1998. Namens Koersbalvereniging Dalerpeel.

Jarenlang heeft ze zorg gedragen voor een schone en opgeruimde kleuterschool, beter bekend als ’t Porkennust. Daarnaast heeft ze zich op hoge leeftijd ook nog sportief weten te onderscheiden, door met het Dalerpeelse koersbalteam in 1998 het Drents kampioenschap te winnen.
In haar vrije tijd mocht Maartje graag kruiswoordpuzzels oplossen en was ze altijd aan het haken en breien. De laatste jaren lukte dat vanwege haar gezondheid een stuk minder.

Met het Zuid-Hollandse Scheveningen als geboorteplaats is vis een levensbehoefte. Ze kan daarom nog ontzettend genieten van een heerlijk vers harinkje.

Van harte gefeliciteerd…

Helaas is juist in deze bijzondere tijd, je 99e verjaardag vieren, het coronavirus een grote spelbreker. Traditioneel viert Maartje haar verjaardag in het dorpshuis van Dalerpeel. Helaas zal ze dat een jaartje moeten uitstellen.

Toch willen wij haar namens de inwoners van Dalerpeel van harte feliciteren met haar 99e verjaardag. Op naar de honderd!

Vijf generaties, met Maartje als oudste van de groep!