4 mei herdenking

Dalerpeel organiseert 4 mei herdenking.

 

Nadat in 2023 het monument werd onthuld, is dit jaar voor het eerst dat Dalerpeel een officiële herdenking zal organiseren. De werkgroep “Dalerpeel in Oorlogsjaren” heeft voor zaterdag 4 mei 2024 een programma voorbereid. De organisatie verwacht dat er opnieuw veel mensen de herdenking zullen bijwonen.

 

De onthulling werd vorig jaar live uitgezonden door streekomroep ZO!34. Voor iedereen, maar met name voor de mensen van de werkgroep een prachtig gegeven. Zo kon men na deze enerverende dag alles nog eens rustig  nakijken. De voorbereidingen op het realiseren van een dergelijk monument vergden ontzettend veel tijd en inzet. Middels een werkgroep, bezet door inwoners van Dalerpeel, werd in 2019 al gestart met de eerste opzet.

 

“Het idee van een herdenkingsmonument was er al langer”, aldus Johan Kroesen. Hij is één van de drie leden uit de werkgroep. Kroesen vertelt: “Toen na drie jaar plannen, overleggen en uiteindelijk realiseren, het monument werd onthuld, ging er een zucht van opluchting door de werkgroep. Alles ging deze dag zoals gepland en zelfs het weer was ons goed gezind.”

 

Live uitgezonden…

 

Omroep ZO!34 had aangeboden om de gehele onthulling live uit te zenden. En ondanks dat deze dus live op tv te zien was, kwamen heel veel mensen uit Dalerpeel, Nieuwe Krim én omgeving naar de locatie aan de Oranjestraat. Ook waren er veel belangstellenden op uitnodiging, zoals oud inwoners uit de regio en militairen van nu.

 

Hans Wering is nog steeds verhuld met die opkomst. “We wisten dat er veel steun was voor dit project, maar wanneer tijdens de onthulling al die mensen aanwezig zijn, dan doet je dat toch wel iets!” In het bijzonder de grote groep jongeren gaf volgens Wering extra volume aan het geheel: “Prettig om te zien dat ook bij de huidige generatie dit onderwerp leeft.”

 

4 mei herdenking…

 

Nu het monument er daadwerkelijk staat, is het natuurlijk de bedoeling dat er minimaal één keer per jaar een officiële herdenking plaatsvind op deze locatie. Wel moet worden vermeld dat het monument is ontworpen voor alle slachtoffers in oorlogstijden, waar en wanneer ook ter wereld. Maar 4 mei is landelijk gezien toch wel het meest aansprekend, dus kiest men ook in Dalerpeel voor deze datum. De werkgroep is al weer enige tijd bezig om hiervoor een programma samen te stellen. Als lid van de werkgroep is Klaas Veldhuis ook mede verantwoordelijk voor de organisatie.

 

“Zo`n programma opstellen gebeurt door ons drieën, maar niet zonder de hulp en medewerking van heel veel vrijwilligers om ons heen. Zo is er bijvoorbeeld een groep mensen welke het onderhoud van het monument én het parkje voor hun rekening neemt, hebben we hulp van het Plaatselijk Belang, het Dorpshuis en steunt ook de gemeente Coevorden dergelijke projecten,” legt Veldhuis uit.

 

Wat betreft het programma, deze start 4 mei om 19:30 uur bij het monument aan de Oranjestraat. Veldhuis licht toe: “Er zullen kransen worden gelegd en er zijn enkele sprekers. Zo is de gemeente Coevorden van de partij, zullen schoolkinderen hun bijdrage leveren en is er een gezin uit Syrië aanwezig. Dit gezin woont al enkele jaren in Dalerpeel en heeft op de vlucht voor de oorlog in Syrië veel meegemaakt, voor het in Nederland aankwam. Ook zij zullen hun verhaal vertellen tijdens de herdenking.”

 

Tot slot zal uiteraard de Taptoe worden gespeeld en eindigt deze avond met de oorverdovende twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus.

 

Iedereen die deze herdenking wil bijwonen, is uiteraard van hart welkom. Want zoals een van de teksten op de gedenksteen al zegt: “De waarde van herdenken is dat we blijven denken”. Een paar woorden die alles omschrijven!

Beelden van de onthulling in 2023 zijn te vinden op de website www.dalerpeel.info. Hier is binnenkort ook het programma te vinden voor de herdenking op 4 mei 2024.

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

mei 04 2024

Tijd

19:30 - 20:30
Agenda
mei 2024
juni 2024
Geen evenementen gevonden!
Wandelroute
PBD
MWC
Groene Website
This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org