Het jaar 1922. Koningin der Nederlanden was Koningin Wilhelmina. Het jaar waarin ook Anton Philips de leiding kreeg van de, in 1891 door zijn vader Frederik en zijn oudere broer Gerard gestichte, gloeilampenfabriek Philips & Co te Eindhoven. Helaas overleed toen ook Alexander Graham Bell en de British Broadcasting Corporation (BBC) wordt opgericht. U weet wel, die Engelse radiozender. En verder? O ja, de geboorte van Maartje Wachtmeester was groot nieuws.

En nu, 100 jaar later, viert men dat in Dalerpeel. Met muziek en applaus op afstand. Want dat de wereld er na 100 jaar iets anders bij ligt, dat snapt mevrouw Wachtmeester zeer zeker wel.

Maartje Wachtmeester poseert graag voor de foto, te midden van de vele bloemen die ze mocht ontvangen!


Maartje werd in 1957 inwoner van Dalerpeel. In die tijd woonde ze aan de Steigerwijk, getrouwd met Johannes (Jans) Wachtmeester. Twee alleenstaande ouders die een samengesteld gezin vormden met een jongen Joop en een meisje Marijke.


Prinses Wilhelminastraat…


In 1963 verhuisde het inmiddels uitgebreide gezin, het huwelijk bracht twee jongens (Wout en John) en een meisje (Anita) voort, naar de nieuwbouw in de Wilhelminastraat. Wilhelminastraat 10 om precies te zijn. Het adres waar ze nu nog steeds met plezier woont.

In 1988 overleed Jans en woonde ze er alleen. Het gemis was er zeer zeker, maar eenzaam was en is ze niet. Er kwamen veel kleinkinderen, achterkleinkinderen en zelfs achter-, achter-, achterkleinkinderen!
Maartje, of tante Maartje zoals ze ook vaak genoemd wordt, nam ook deel aan het sociale leven in het Dalerpeel. Zo is ze tot aan de opheffing presidente geweest van de vrouwenvereniging “Wees een zegen”. Ook heeft ze in de vrouwenraad van Dalen gezeten en is ze voorzitster van de ouderengymnastiek geweest.

Sportiviteit bekroond met een Kampioenschap…

Maartje Wachtmeester is niet alleen vandaag de kampioen, ze wist zich op hoge leeftijd ook nog sportief te onderscheiden, door met het Dalerpeelse koersbalteam in 1998 het Drents Kampioenschap te winnen.

Jarenlang heeft ze zorg gedragen voor een schone en opgeruimde kleuterschool, beter bekend als het Porkennust. In haar vrije tijd mocht Maartje graag kruiswoordpuzzels oplossen en was ze altijd aan het haken en breien. De laatste jaren lukte dat vanwege haar gezondheid een stuk minder.


Met het Zuid-Hollandse Scheveningen als geboorteplaats is vis een levensbehoefte. Ze kan daarom nog ontzettend genieten van een heerlijk vers harinkje.


Van harte gefeliciteerd…


Helaas is juist in deze bijzondere tijd, je 100e verjaardag vieren, het coronavirus een grote spelbreker. Al is een groot feest voor haar niet echt noodzaak. Honderd jaar is leuk, maar doe maar normaal is voor Maartje wel goed genoeg.
De Burgemeester werd overigens bij voorbaat bedankt voor de te nemen moeite om even langs te komen, maar dat was niet echt nodig. Bezoek van haar kinderen en kleinkinderen was voor haar wel voldoende.

Toch dachten de inwoners van Dalerpeel daar iets anders over. Met een muzikale aubade, geregeld door het Plaatselijk Belang, werden enkele favoriete muziekstukjes voor haar gespeeld. Alles op gepaste afstand, maar met het raam wagenwijd open.

Muziekvereniging De Breibergers liet vrolijk van zich horen en als slotstuk ontving mevrouw Wachtmeester een applaus van 100 seconden. Ze genoot zichtbaar en klapte vrolijk mee. Afsluitend een Lang zal ze leven, bracht de felicitatie naar het einde.

Via de kinderen van Maartje werd iedereen hartelijk bedankt voor de fantastische serenade van muziek en applaus. De gebaksdoos ging rond, een laatste felicitatie volgde, waarna iedereen huiswaarts keerde. Een tevreden familie achterlatend, met in hun midden een 100 jarige Maartje.