Nog een paar weken dan wordt de expositie in Dalerpeel geopend. De opening vindt plaats op vrijdag 9 juni om 13.30 uur. Er zijn ruim 400 foto’s te bezichtigen op 65 borden. Er is tevens een maquette (schaalmodel) van de ‘oude’ CVO-school te bewonderen. Deze is ooit gemaakt door Harry Groenwold uit Emmen. Hij is getrouwd met een dochter van meester Scholten.

Er worden films vertoond uit de jaren vijftig en zestig en een video van de reünie in 1993. Geerhard Gras uit Dalen heeft een aantal oud­leerlingen en een leerkracht geïnterviewd, te zien en te horen op videobeelden van cameraman Ben Tholen.

In 1923 was de eigen school een feit. Nu, na honderd jaar, wordt teruggeblikt dankzij de inzet van de jubileumcommissie, bestaande uit oud-leerlingen, leerkrachten en inwoners.

De jubileumcommissie is al geruime tijd druk bezig met het voorbereiden van de expositie ‘100 jaar lagere school in Dalerpeel-Nieuwe Krim’. De expositie in MFA Het Spectrum te Dalerpeel wordt geopend op vrijdag 9 juni. In MFA Het Spectrum zijn onder meer de school en dorpshuis De Breiberg gevestigd.

Een ander deel is ondergebracht in albums die ter inzage liggen op tafels in de expositieruimte. Het grootste deel van de foto’s is voorzien van namen van leerlingen en leerkrachten. Daarnaast zijn er bouwtekeningen van de school te zien en zijn er diverse krantenartikelen, onder meer over de schoolstrijd van de jaren dertig, te lezen. Er is een overzicht van de samenstelling van klassen uit de jaren 1943 tot 1951 en het verloop van de leerkrachten door de jaren heen van 1923 tot en met 1995.

Het lijkt tevens het terugzien van oud-klasgenoten te worden. Zo hebben al enkele oud-­onderwijzers aangegeven van plan te zijn naar de officiële opening van de expositie te komen. Onder wie (hoofd)meester Doeve, meester Loode, meester Schipper en meester Gelderloos.

Eveneens zullen kinderen van meester Scholten aanwezig zijn, waaronder: Jan-Nico Scholten en Hermien Scholten.

Aansluitend is na de opening op vrijdag de expositie te bezoeken tot 20.00 uur. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni is de tentoonstelling ook open van 10.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis. Een vrije gift is welkom voor de organisatie.