Groot was de aanwezigheid van veel nazaten van Meester Scholten. Vrijdagmiddag 31 mei 2024 waren zo’n zestig familieleden aanwezig bij de officiĆ«le onthulling van het naambord met de titel “Meester Scholtenpad”.

Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hadden zich verzameld aan het eind van de Oranjestraat. Daar waar het fietspad begint. De fietsroute die Dalerpeel verbindt met Steenwijksmoer. Tot vandaag in de volksmond als fietsroute aangeduid met “fietspad deur ut Veld”.

Naast de familieleden waren er ook een groot aantal belangstellenden uit Dalerpeel en omgeving aanwezig. Fijn ook voor de werkgroep dat het weer deze middag gunstig gestemd was. Al werden de plu’s een aantal tellen gebruikt.

Namens de werkgroep sprak Johan Kroesen als eerste de groep toe. Hij verwelkomde iedereen en vertelde over de het belang van het herdenken. En dat personen uit het verleden mede de toekomst van Dalerpeel hebben bepaald.

Daarna was het de beurt aan onze burgervader, burgemeester Renze Bergsma. Ook hij benoemde onder andere het belang van het vastleggen van onze geschiedenis.

En geschiedenis is Meester Herman Scholten zeker voor Dalerpeel. Van 1930 tot aan zijn overlijden in 1960 was hij hoofd van de lokale christelijke basisschool. En onder diens leiding groeide dat uit tot de grootste van de

streek. Scholten betekende daarnaast ook veel voor de lokale gemeenschap. Een man met aanzien en inzet voor de medemens.

Hij memoreerde: “Burgemeester ten Holte van de gemeente Dalen zei ooit eens tegen Meester Scholten: Ik ben de burgemeester van Dalen, maar U bent het van Dalerpeel”.

Overigens, alle toespraken van deze middag zijn vastgelegd op film en derhalve nog eens rustig te bekijken en te beluisteren.

Na deze woorden was het tijd voor daden. Burgemeester Bergsma nam de heer Scholten, een van de kinderen van Herman Scholten, bij de hand en samen onthulden zij het naambord. Dit gebeurde d.m.v. het verwijderen van de Dalerpeelse vlag.

Tot slot was het woord aan diezelfde Jan Nico Scholten. Als zoon van Meester Scholten voorzag hij de aanwezigen van een stukje geschiedenis over zijn vader. Maar ook over zijn moeder. Zij was minstens net zo belangrijk in alles wat werd geregeld en gedaan door vader Herman.

Vergezeld door de muzikale klanken van De Breibergers en onder luid applaus werd het naambord nogmaals met blijdschap aangewezen en kon er vol trots worden gefotografeerd door alle familieleden.

Want door het benoemen van dit fietspad blijft de naam van Meester Scholten voor altijd vereeuwigd in Dalerpeel.

Links de heer Scholten, samen met burgemeester Bergsma.

Veel meer foto’s, gemaakt door Klaas Veldhuis, zijn te zien op de facebookpagina van Dalerpeel.