Minder te besteden?

mei 17, 2022

Minder te besteden, maar hoeveel minder?

Het dagelijks leven wordt duurder, hier is geen ontkomen aan. Wanneer we naar de supermarkt gaan om boodschappen te doen voor eten en drinken, lijkt het wel dat we iedere keer meer moeten afrekenen. Tel hier bij op de hogere energietarieven voor gas en elasticiteit, de steeds hoger wordende brandstofprijzen en ga zo maar door.

Bron: Alie te Riet, Opbouwwerker & steunpunt vrijwilligerswerk o.a. in Dalerpeel

Het gevolg van al deze prijsstijgingen is dat we minder te besteden hebben, onze koopkracht wordt minder. Dit geldt praktisch voor iedereen. In januari gaf het Nibud aan dat huishouders er wel 40 tot 200 euro op achteruit konden gaan per maand. Inmiddels zijn deze getallen al weer achterhaald en is de inflatie alleen maar toegenomen.

Als we minder te besteden hebben, is het goed kritisch te kijken naar je uitgaven. Maar dit is in de praktijk nog niet zo makkelijk, zeker waar het om boodschappen kopen gaat. Er zijn een aantal tips voor het doen van boodschappen. Maak een boodschappenlijstje en houd je hier aan, kijk naar aanbiedingen en maak hiervan een weekmenu. Daarnaast moet je alert zijn op impulsaankopen en verleidelijke aanbiedingen.

Stel je zelf steeds de vraag of je het artikel echt nodig hebt of de aankoop kunt uitstellen.
Een ander groot probleem is de stijgende energieprijzen en dan met name als je een flexibel tarief hebt (en geen vast contract). Wanneer wij gas als voorbeeld nemen. Het gemiddelde verbruik in een tussenwoning is volgens het Nibud 1120 M3 per jaar en voor een hoekwoning 1330 M3. Natuurlijk speelt mee of je op gas kookt, hoeveel mensen er in een woning wonen, je hele dagen thuis bent, enz. De tarieven voor gas zijn in veel gevallen de afgelopen maanden meer dan verdubbeld. Stel: het tarief voor gas was €0,75 per M3 en gaat nu naar €1,80 per M3.

Voor een tussenwoning betaal je €1176,- per jaar meer voor gas en voor een hoekwoning €1396,50.
Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Een van de dingen die je kunt doen is je voorschot verhogen, zodat je bij de eindafrekening niet bij hoeft bij te betalen. Ook kan je de thermostaat een graad lager zetten, een uur voordat je gaat slapen de kachel uitzetten (of lager zetten), maximaal vijf minuten douchen. Veel energieleveranciers hebben handige apps waarmee je dagelijks zicht heb op je verbruik.

Als je een laag inkomen hebt van maximaal 120% van de uitkeringsnorm, dan kom je in aanmerking voor een eenmalige energietoeslag van 800 euro per huishouden. Als je gebruik maakt van gemeentelijke regelingen voor minima of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, dan wordt het automatisch in de maand mei op je rekening overgemaakt. De voorwaarden en de normbedragen staan op de website van de gemeente Coevorden. Hier staat ook de link om de toeslag aan te vragen.

Mocht je toch in de financiële problemen komen, wat heel goed voor te stellen is en ondersteuning nodig hebben, neem dan contact op met Maatschappelijk Welzijn Coevorden. Dat kan via 085-2735256 of info@mwcoevorden.nl.