De praktijkklas van scholenvereniging Fiers zit niet stil. Sinds een aantal maanden wordt de beleeftuin in Dalerpeel onder handen genomen door leerlingen van deze klas, maar nu de zomervakantie snel nadert komt er een probleem om de hoek kijken.

Bron: DvhN

De schoolkinderen hebben er wekenlang alles aan gedaan om de beleeftuin steeds een beetje mooier te maken. Dat was hard nodig ook, want het fraai gelegen perceel aan de Oranjestraat lag er al een tijd overwoekerd bij. De oorspronkelijke vrijwilligers haakten eerder af vanwege onder meer tijdgebrek. Het dieptepunt werd daarvoor al (in de zomer van 2022) bereikt, want destijds werd de tuin zelfs vernield. Fruit en groenten lagen overal in de tuin.

Natuurgebied Het Veld

De beleeftuin startte officieel in 2015. Bijna tien jaar later zorgt de praktijklas van Fiers dus voor een positieve wending. De acht leerlingen zijn 10, 11 en 12 jaar. Ze gaan naar school in Coevorden, Dalerpeel en Geesbrug en zijn steevast op woensdagmorgen actief in de beleeftuin aan de rand van natuurgebied Het Veld.

Samen met de leerkrachten Roel van der Waal en Jordy Tent werden om te beginnen een werktekening en stappenplan gemaakt. Verder pakte een bedrijfsbezoek aan het nabije Daler hoveniersbedrijf Curatio goed uit.

Tegenwoordig ligt de beleeftuin er weer netjes bij, maar in de vakanties is ook de praktijkklas logisch genoeg vrij. ,,Daarom zoeken we dringend nieuwe vrijwilligers voor in elk geval de vakanties”, zegt Coevordenaar Van der Waal. ,,Ze mogen zich ook op andere momenten inzetten voor de beleeftuin. Alle hulp is wat dat betreft welkom. Het gaat om onkruid wieden, planten water geven en oogsten.”

Eigen pizza

Van der Waal: ,,Later dit kalenderjaar bieden we het blok horeca aan. Wat zou het mooi zijn dat onze leerlingen dan een eigen pizza kunnen maken met ingrediënten uit de beleeftuin. We hopen dat de aandacht voor de tuin en de energie van de kinderen aanstekelijk werken. Het is mooi om wekelijks resultaat te zien. Niet lang geleden zijn de radijsjes uit de grond gehaald. Wat waren ze blij!”

Zes van de acht leerlingen van de huidige praktijkklas stromen door naar het voortgezet onderwijs. ,,Zij maken de oogst dus verder niet mee. We hebben verder geen flauw idee of we groots kunnen oogsten, hoor. Dit is ook voor ons een testfase. De buitenlucht en de prachtige locatie werken in elk geval in ons voordeel. Wellicht moet tuinieren je van kinds af aan liggen, maar wij bieden fitness in de openlucht aan voor jong en oud. Stilzitten is er niet bij. Met vier tot zes nieuwe vrijwilligers zijn wij al erg blij.”

Meer informatie over het vrijwilligerswerk in de Dalerpeelse beleeftuin: stuur een mail naar roel.vanderwaal@fiers.nu

De oogst van de radijsjes is in elk geval al gelukt in de Dalerpeelse beleeftuin. Foto: Fiers
De oogst van de radijsjes is in elk geval al gelukt in de Dalerpeelse beleeftuin. Foto: Fiers