Steunpunt Mantelzorg

feb 17, 2022

Bij het Steunpunt Mantelzorg kun je terecht voor al je mantelzorgvragen. Wij kunnen op verschillende manieren meedenken om de mantelzorg te verlichten. Ieder mantelzorg situatie is uniek en het Steunpunt ondersteunt op maat. Wij bieden verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Voor meer informatie lees dan verder.

Wat is mantelzorg?

Zorg je langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit jouw omgeving. Dan ben je één van 4,4 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is. Daarvan helpen 750.000 mensen langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week.

Wat verstaan we precies onder mantelzorg? Het SCP definieert mantelzorg als volgt:

‘Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving In Nederland.’

Mantelzorgers zijn dus mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

De mantelzorgtaken kunnen bestaan uit:

 • Persoonlijke verzorging van de zorgvrager
 • Administratie en praktische regelzaken
 • Huishoudelijke taken
 • Psychosociale ondersteuning

Blijk van Waardering

Mantelzorgers worden bij Maatschappelijk Welzijn Coevorden in het zonnetje gezet voor hun belangrijke inzet met de Blijk van Waardering. Dit is een bedrag van 100 euro en een presentje, bij het steunpunt mantelzorg aan te vragen. Je kunt zelf kiezen op welk moment in het jaar je de blijk van waardering aanvraagt. Deze wordt eens per jaar aan de mantelzorgers van de gemeente Coevorden uitgereikt.

Wie komen in aanmerking? 

Mantelzorgers uit de gemeente Coevorden boven de 18 jaar die minimaal acht uur per week*(de acht uur mantelzorg per week is geen harde voorwaarde, draagkracht en draaglast kan per persoon verschillen) en langer dan drie maanden mantelzorg verlenen, kunnen een beroep doen op de Blijk van Waardering. Met mantelzorg bedoelen we de zorg die verder gaat dan de ‘normale’ zorg zoals de zorg voor uw gezonde kinderen of het eigen huishouden. Eenmaal per jaar kan één mantelzorger per zorgvrager de Blijk van Waardering ontvangen.

Aanvraag indienen

Je kunt een aanvraagformulier aanvragen door te bellen met het steunpunt mantelzorg via 085-2735256 of door hier  het aanvraagformulier te downloaden. Ook kun je het aanvraagformulier afhalen op ons bezoekadres. Je ontvangt na beoordeling van de aanvraag bericht van het Steunpunt mantelzorg.

Wilt u geen gebruik maken de Blijk van waardering? Maar wel op de hoogte gehouden worden van informatiebijeenkomsten en andere ontwikkelingen rondom mantelzorg?

Registreer je dan als mantelzorger bij het Steunpunt Mantelzorg. Dat kan je doen via dit formulier.

Wanneer je de Blijk van Waardering in een eerder jaar hebt ontvangen, moet je ook in het nieuwe jaar opnieuw een aanvraag indienen.
 

Mantelzorgvrijwilliger

Het steunpunt mantelzorg kan een vrijwilliger inzetten bij ondersteuning van de zorgvrager, of het bieden van gezelschap, dit noemen we een zorgvrijwilliger.

Deze vrijwilligers kunnen ingezet worden voor:

 • Ontlasting van de mantelzorger. Een zorgvrijwilliger kan de mantelzorger ontlasten door een deel van de taken over te nemen.
 • Het bieden van mantelzorg aan iemand die geen hulp kan krijgen door het ontbreken van eigen familie.
 • Een zorgvrijwilliger voert geen verpleegkundige handelingen uit.

Mantelzorg vrijwilliger worden

Bij Maatschappelijk Welzijn Coevorden kun je jezelf aanmelden als zorgvrijwilliger. Als zorgvrijwilliger voer je mantelzorgtaken uit.

Je taken als zorgvrijwilliger kunnen bestaan uit onder andere:

 • Gezelschap houden
 • Boodschappen doen
 • Administratieve hulp bieden
 • Huishoudelijke taken, als schoonmaakwerkzaamheden

Andere taken van een zorgvrijwilliger zijn:

 • Ontlasten mantelzorgers
 • Voorkomen vereenzaming van de zorgvrager
 • Ondersteuning zodat de zorgvrager langer thuis kan wonen
 • Ondersteuning zodat de zorgvrager actief mee blijft doen in de samenleving
   

Jonge mantelzorgers

Ben je tussen de 7 en 18 jaar? Zorg je voor – of heb je zorgen om – een langdurig ziek of gehandicapt familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger.

Misschien heeft iemand uit jouw gezin kanker, MS, reuma, een ernstige spierziekte, psychiatrische klachten of een verslaving. Misschien heb je een broer of zus met ADHD, autisme of iets dat hier op lijkt. Het kan zijn dat je hierdoor meer zorg op je neemt dan jouw leeftijdsgenoten. Vaak gaat de meeste aandacht in het gezin uit naar degene die ziek is.

Ongeveer één op de vier jongeren is mantelzorger. Je staat dus niet alleen! Het Steunpunt Mantelzorg is er voor jou als jonge mantelzorger. Wij luisteren naar je verhaal, geven informatie of helpen oplossingen te vinden. Ook organiseren wij leuke activiteiten waar jij met andere jonge mantelzorgers aan deel kunt nemen en ervaringen uit kunt wisselen.

Meer weten of aanmelden?
Wil je meer weten of wil je meedoen aan een activiteit? Neem dan contact met ons op.
Het is natuurlijk ook prima wanneer je vader, moeder of iemand anders in jouw omgeving contact met ons opneemt.

Wist je dat wanneer je jonge mantelzorger bent, je ook recht hebt op een Blijk van Waardering?
 

Workshops en activiteiten

Het Steunpunt Mantelzorg organiseert het hele jaar door diverse workshops en activiteiten. Je kunt deze vinden in onze kalender of via de nieuwsbrief. Mantelzorgers die bij ons bekend zijn, ontvangen de nieuwsbrief thuis.

E: steunpuntmantelzorg@mwcoevorden.nl

T: 085-2735256