Wandelroute

Het startpunt van de wandelroute

Het natuurgebied ten noordoosten van Dalerpeel geeft een goede indruk van de ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Een deel van het gebied is niet verveend, een ander deel wel. Hoewel een deel van het hoogveen vanwege de lage waterstand is aangetast is er nog voldoende over en dat trekt dieren en planten die je elders niet ziet. Tussen de veenmossen groeit onder­ meer Dop­hei, Veenpluis, Blauwe zegge en de vleesetende plantjes Kleine zonnedauw en Ronde zonnedauw.

Het Veld…

Het Dalerpeelse Bos, of zoals het in de volksmond genoemd wordt, Het Veld, ligt ten noordoosten van Dalerpeel en is een relatief bescheiden stuk dicht bos, ingesloten tussen de Berkmeerweg/Veenschapsweg en de Oranjestraat. Vlakbij het dorp ligt in het bos de ijsbaan en de Algemene begraafplaats.

Door dit prachtig stuk natuurgebied is een heerlijke wandelroute uitgezet. De start van deze bijna 5 kilometer lange route bevind zich naast de Beleeftuin aan de Oranjestraat in Dalerpeel. De route is aangegeven middels paaltjes met daarom een richting symbool.

Naast een stukje fietspad is de route verder onverhard en op sommige punten wordt een stukje weiland getrotseerd via de welbekende klaphekjes. Zorgt u er voor dat deze hekjes ook weer gesloten worden?

Het idee van een wandelroute leefde al langere tijd. In het verleden kon men ook daadwerkelijk een wandeling maken middels paaltjes, maar de natuur heeft door de vele jaren heen deze paaltjes in zich opgenomen. Mede op initiatief van o.a. is Klaas Veldhuis uit Dalerpeel, in samenwerking Team Veldwerk, Plaatselijk Belang Dalerpeel en Staatsbosbeheer is een vernieuwde route uitgezet en sinds juli 2022 gerealiseerd.

Startpunt…

Zaterdag 9 juli 2022 is het startpunt verrijkt met een fotorijk bord, waarbij ook informatie is te lezen over het gebied en de flora en fauna van het natuurgebied. De vrijwilligers van Team Veldwerk hebben het bord geplaatst en zodoende kunnen alle wandelaars zien en lezen wat het prachtige gebied allemaal te bieden heeft.

De plaatsing van het informatiebord, zaterdag 9 juli 2022

Oud Drenthe…

Inwoners van en rond Dalerpeel zullen hun weg feilloos kunnen vinden. Maar het blijkt dat natuur liefhebbers uit alle windstreken het stukje oud Drenthe weten te vinden. Met het realiseren van een bewegwijzerde route zal het gebied wellicht nog meer bewandeld worden.

De route is aangegeven met deze paaltjes

Route informatie:

Lengte route:

5 kilometer.

Startpunt:

Einde Oranjestraat, Dalerpeel naast de Beleeftuin, aangegeven met info bord.

Eindpunt:

In de Beleeftuin, 25 meter vanaf het startpunt.

Gps-coördinaten:

52°40’46.3″N 6°39’47.8″E

Openbaar vervoer:

Zie www.9292ov.nl of bel (0900) 9292. Bushalte Viersprong, Dorpsstraat, Dalerpeel.

Honden:

In het gebied zijn honden toegestaan, mits aangelijnd.

Begaanbaarheid:

De start van de route is over een fietspad. Ongeveer 95% van de route zijn gemaaide paden. Bij regenval kan de route gedeeltelijk modderig.

Rolstoel:

Door de soms smalle doorgangen en bij slecht weer modderige paden, is de route niet rolstoel toegankelijk.

Rusten:

Op verschillende plekken in het gebied staan bankjes. Denkt u er wel aan om uw eigen afval mee te nemen naar huis?

Schapen:

Zo`n 500 meter na de start, direct na de ijsbaan, is aan de rechterzijde een stuk heideveld afgezet waar schapen lopen om te begrazen. Het is verboden om binnen die afzetting te komen. Gelieve de schapen niet te voeren!

We wensen u veel wandelplezier!

De achterzijde van het infobord