Yvonne Schonewille uit Dalerpeel is een van de inwoners van het dorp die zich er enorm voor inzet. Dat doet ze in het prachtige dorpshuis De Breiberg waar ze al tien jaar voorzitter van Stichting Dorpshuis De Breiberg is, een taak die ze steeds weer met alle plezier uitvoert. Voor haar dorp omdat ze het erg belangrijk vindt dat de leefbaarheid er permanent aanwezig is.


Op een druilerige decembermiddag komt ze speciaal even naar het dorpshuis toe om er met de 18DorpenKrant te spreken. Zo is Yvonne, gemakkelijk en flexibel. “Ach, het kon mooi even zo tussen het werk door. Ik werk in de zorg in Hoogeveen en op een dag waarop ik gelegenheid heb even naar het dorpshuis te kunnen dan doe ik dat. Ik ben hier trouwens vaak genoeg. Altijd is er wel wat te doen of moet er nog eventjes iets worden geregeld. Als ik kan dan ben ik er.”

Ze heeft meerdere functies: zo coördineert ze de vrijwilligers en hun inzet en springt ze bij waar
nodig is. Of dat nu in het kader van een bingo, koffieochtend of kaartavond is, het is om het even.
Correspondentie met de gemeente voeren is ook een van haar taken, maar ze heeft ook met andere instanties contact. ,,Het is erg belangrijk dat er een dorpshuis in een klein dorp is en dat dat
draaiende blijft. Ik hoop daaraan een goede bijdrage te kunnen leveren. We hebben hier heel veel: een bibliotheekje, een kleine supermarkt voor de ‘vergeten boodschappen’, een gezellige bar, sporthal en zaal. In Dalerpeel hoef je je dus niet te vervelen!”


(18DorpenKrant / Gerry Grave)